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Majority Vote Necessary to
Take Action ’
Honorable Michael J. Bakpith
- Superintendent of Publjic ction
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Chicago, Illinois 60F
Dear Dr. Bakalis:
I letter wherein you state:
. e Board of Edncation.

: at. ch, 122, is currently

13 members. According to
Articla ;-A. as long as at least nine
members are present, there is a gquorum
and the Board may take action by majority
vote,

My question is:

If a quorum is present, will a
majority vote of the Board as it
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is constituted with 13 members be
sufficient to take final action
on an issue?

% % % ' o

Section 1lA-4(E) of the School Code (Ill. Rev. Stat.
1973, ch. 122, par. ia—4{E)) provides:

"Nine members of the Board shall constitute

a quorum. A majority vote of the Board is

required to approve any action.”

Under the phrase "majority vote of the Board”,
there are three possible bases upon which a majority may
reast:

(1) A majority vote of 17 members (the number
of appointive positions on the board by statute.)

(2) A majority vote of 13 members (the numnber
_actually serving on the board at this date), or

(3) A majority vote of those present at any |
meating so long as there is a quorum.

An answer to your question requires an interpretation

of the words "majority vote of the Board®. Of course, the
object and purpose throughout will be to ascertain the intent

of the legislature. ‘nergz v. 6. D. Searle, 56 Ill1, 24 548.

The firat issue to consider is whether it was the

intention of the legislature to base a majority on the number




Honorable Michael J. Bakalis - 3.

of members on the Board (1 and 2 above), or the nunber of
menbers present at a meeting (3 above).

It has generally been held that wh§re a statute is
silent as to what constitutes a majority vote, the common
law rule applies. That rule provides that a majority of a
quorum constituted of a simple majority of a collective body

is empowered to act for the body, ("majority of the quoﬁum
rule”,) Federal) Trade Commigsicn v. Flotill rroducts, 389
U.S. 179, 183, and cages cited in n. 6, Launtz v. The People

ex rel. Sullivan, 113 T1l, 137, 142; 2 Am. Jur. 2d,

Administrative lLaw, §196; 59 Am. Jur, 24, Parliamentary Law,
§6. p. 322; 73 C.J.8. Public Administrative Bodies and
Procedure, $21, p. 314 43 A.L.R, 24 698, 716.

However, the majority of the quorum rule is not
necessarily applicable here, since the statute is not silent;
nor is it clear that the legislature was merely restating
the "majority of the quorum rule® within the statute.

In Simmons v. Holm, (Ore.) 386 P, 24 368 (1961), the
Supreme Court of Oregon was faced with a similar dilemma. The

question presented in Simmons was whether an ordinance had been
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adopted by the city council of Grant's Pass. The city charter
provided that an ordinance may be placed upon final passage
on the day of its introduction (without three readings) in the
case of an emergency, and "upon the vote of three-fourths of
the council®. In'hclding that "three~fourths of the council”
meant three~fourths of the membership, the Court stated at

page 373:

"While the cases are not uniform, there

is substantial authority for the propositicn
that a specified percentage ‘'of the council'
means that percentage of the full member-
ship. State ex rel. Rea v. Etheridge, 122
Tex. 18, 36 5.W,2d 983; Tex. Com. App..

32 S.W. 24 828; Griffin v. Messenger, 114
Jowa 99, 86 N.W. 219; Horner v. Rowley

et al., 51 Iowa 620, 2 N.W. 436; Streep

v. Sample, Fla. 1956, 84 S0.24 586; State v.
Central States Blectric Co., 238 Iowa 801,
28 N.W.2d 457.*

Likewise in State ex rel. Doyle v. Torrence,

(Tenn.) 310 $,W, 24 425, (1958), the question squarely
presented was whether apprcoval by a "two-thirds vote
of the local legislative body”, as used in an amendment
to the Tennessee Constitution, meant two-thirds vote of

a quorum or two-thirds vote of the entire menbership of
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the local legislative body. Stating that it would disregard
the interpretation piacéd upon these words by some members
of the Constitutional Convention, but would rather 1o§k io
the ordinary meaning of the language, and what the people
who voted for the constitutional amendment believed the
language signified, the Court held that a two-thirds vote of
the membership of the legislative body was required and it
rejected the "majority of the quoruﬁ rule",

I ﬁust conclude that the'Illinais legislature 4id
not intend that a majority of the quorum rule should apply,
nor did it intend to restate such rule in the statute; but
rather that a majority vote should be baszed on the membership
of the Board.

A further question is therefore raised. At present,
the sState Board of Education is composed of 13 members with
four vacancies, The issue, therefore, beccmes whether "a
uajoxity vote of the Board” means a majority of 17, or a
majoriéy of the 13 members actually sitting on the Board and
capable of exercising authority.

In Mclean v. The city of E. St. louis, 222 Ill. 510,




Honorable Michael J. Bakalis - 6.

the city council of the city of East St. Louis consisted of
14 aldermen. By statute, the concurrence of a majority of all
the members elected teo the city council was necessary for
pasaags‘of a city ordinance. <¢ne of the alde:m#n had resigned.
Five months after the resignation, the vacancy having not been
filled, a special assessment ordinance was placed upon paesage,
Twelve aldermen were present of which seven voted aye and.five
voted nay. The orﬁinanée was declared passed and approved by
the mayor.

In holding tbe ordinance had not passed, the-supremn
Court stated that, first, a majority of the whole body and not
a majority of a quorum was regquired under the statute. The
Court further held that a vacancy on the council aid not
decrease the nunber of votes regquired for a majority.

The Court stated at page 515:

“The intention of the legislature zo expressed is

that the legislative body shall always consist of

the full number of aldermen. Fourteen aldermen

ware elected, and conceding that the acceptance

by Goedde of tha office of city treasurer created

a vacancy, the law reguired that an election

ahould be held to £ill such vacancy. Over five
montha had elapsed and the law had not been
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complied with. We arxa asked to say that under
those circumstances seven aldermen could legally
pass the c¢rdinance in ¢guestion. BSuch a
construction would enable less than a majority
of the city council who are in favor of the
passage of an ordinance to make it a law of
the municipality in case of the death, re-
moval, resignation or disqualification of one or
more members, and to possess themselves of a
power which they would not otherwise have, by

- failing to perform the duty imposed upon them.
The number might be depleted in that way to
such an extent that a minority of the council
might be enabled to pasg ordinsnces, and no construce
tion ought to be adopted which might lead to such
resulta., It seems to us clear that such was not
the intention of the legislature.”

It would appear that the holding in this case is

consonant with the majority rule in other juriedictions.
See, 43 A.L.R. 24 698, 706,

| Howaver, the holding in McLeag.was distinguished
in Whitehead v. Viilage of Lombard, 3 Ill, 24 464. Whitehead
involved a village board which, as elected, consisted of
six trustees and a village president, At the time of the
vote of an ordinance annexing a tract of land to the city
of Lombard, one of the trustees had resigned. The apposite
statute provided that a “"two-thirds vote of the corporate

authorities is required to annex". The vote on the ordinance
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was four in févor and two against., Taxpayers, relying
primarily on Mclean, chalienged the validity of the ordinance.
In holding the ordinance had properly passed, the Court
distinguished Mciean by noting that the applicable statute in
that case provided that "a majority (vote) of the members
alectgd” was necessary for passage, whermas, Ln’tha case of

annexation, "a majority vote of the corporate authorities®

was required. The Court then pointed out that even though cne
of the trustees had resigned, the five remaining trustees and
the village president constituted the corporate authorities

of the village of Lombard and a majority vote of the remaining
members was. all that was required for passage.

It would appear that the language "majority of

the Board" in the School Code is similar to the statutory
language‘emplayed in Whitehead, and dissimilar from the
language of McLean.

| Webster's Third New International Dictionary,

Unabridged, defines the tarm "board” as "a number of persons

appointed or elected to sit in council for the management

or investigation of 2 public or Private business trust or
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other corganization or institution®. It has been stated

that a beard ie a body of men constituting a qguorum,

(Broadwell v. The Pecple, 76 Ill. 554, 557), also, that
a2 majority is all that is required to ccnstitute a hoard.

Fairview Flour-Spar & lead Co. v. American Sec. & Trust Co.,

206 111. App. 443. 3see, also, People ex rel. Hoffman v. Hecht,

(Cal.) 38 r. 941; Gaskins v. Jones, (8.C.) 18 $.E. 24 454.

Section 1.09 of "AN ACT to revise the law in
relation to the construction of statutes" provides:

"Words purporting to give a joint authority

to three or more public officers or other

persons shall be construed as giving such

authority to a majority of such officers or
personsg, '

Thus, the term "board” is not limited solely to
the corporate sense of the word but also has meaning with
relation to the individual members who compose the "board”,

In Commissioners v. .HWachowia loan & Trust.lo., 143
¥.C. 110, 55 $.E, 442, a city charter authorized the city

commissioners {composed of seven members elected) to borrow

"only after they have passed an ordinance by a three-fourths

vote of the entire hoaxd at two separate regula¥ meatings”.
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One commissioner had resigned, and at the time of the second

meeting, only five were present, all voting for passage. It

was claimed that the three-fourthe requirement was not met

as the entire board consisted of seven, not eix, menbders, In
answer to this contention, the Court stated at 55 Id. 443.

"Such a provision is not uncommon in charters
of municipal corporations, and the fact that
the word ‘elected’ was omitted after the word
'board' is indicative to us that the
Legislature intended that three-fourths of the
entire membership of the board in existence
at the passage of the ordinance should have
power to pass such an ordinance, Wherever
the special provision in such charters con-
tains the words ‘'entire board elected,' or
similar terms, it is invariably held that all
the members elaected must be taken into ac-
count, Dillon on Mun. Corp. § 281, Ve are
unable to find any judicial decision which
places the same construction upon the worde
‘entire board', when the word ‘elected' does
not fecllow. The term ‘board’, when used in
municipal charters, seems to have two mean-
ings——cne absatract, having reference to the
legislative creation, the corporate entity,
which is continuous, and the other referring
to ite members, the individuals composing

the beard. The words ‘entire board', as

used in the Salem charter, refer to the mem-
bership of the board, and were evidently in-
serted to guard against hasty municipal legis-
lation by recquiring three-fourths of all the
menbers to concur."
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The Court proceeded tolcite and discuss several
cases in support of ita position. See, also, Beckler v.

The State, (Tenﬁ.) 280 3.W, 24 913.

The conciusion that a "majority vote of the Boarad",
as that phrase applies to the State Board of Education, denotes
a majority vote of the Board.as it is conatituted at the
time of the vote is fortified by an examination of the entire
statute. It is quite clear that the legislature was cognizant
of the possibility of vacancies and its affect on the cperation
of the ﬁoard. For example, the legislature specified in section
1A-1 that no more than nine (rather than a majority) of the.
members may be frbm any single political party so as to avoid
the possibility of a vaeahcy causing a violation of the
provigion. Also, to allay the kind of fear expressed in
Mclean that it might be posaible for less than a majority
of the Board (as it is regularly constituted) to act in case
of a vacancy, the legislature speéifically stated that nine
(rather than a majority) should constitute a quorum. Hnwcver,
the legislature d4id not further'state that nine affirmative
votes (which would constitute a majority of the full 17 member

Board) shall be required to act but rather used the language
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“majority vote of the Board". The legislature has in other
public acts specified by number bpth the quorum and majority |
vote required. See, for example, The Pollution Centrol Board,
section 5a of The Envircnmental Protection Act (Ill. Rev. Stat.
1973, ch. 111 1/2, par. 1008): “Three members of the bo;rd
shall constitute a quorum, and threa votes shall be reguired
-for any final determination by the board®; The Illinois
Aeronautics Board, section 3b of eﬁe Illinodis Ailr carriers

Act (Ill. Rev. Stat. 1973, ch. 15 1/2, par. 503): “Any three
menbers of the board shall constitute a quorum te transact
business and every finding, order or decision approved by any
three menbers of the board shall be deemed to be thg finding,
order or decision of the board"; State Athletic Board, section
7 of The Athletic Exhibition Registration Act (Ill. Rev. Stat.
1973, ch. 10 4.5, par. 197): "Three members of the board

constitute a quorum * * ¢ and the concurrence of at least

three members of the board is necessary to render a determination

or decision by the board". The inference arises that the
legislature intentionally left out a specification that a

majority vote shall always require nine votes because it 4aid
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not intend such a result,

This conclusion also results in an interpretation
which permits a practical application of the statute and
results in ease of administration. Thus, the Board with
vacancies would be permitted to carry on its business without
having to meet an unduly burdensome majority requirement.

At the same time, unfairness to th§ minority would not'
result as the majority exercises no control over the filling
of vacancies. (Under section ia-l. vacancies are appointed
by the Governex by and with the advice and consent of the
Senate.)

It is, therefore, my opinicn that where a quorum is
pregent, the majority vote required to approve any action of
the State Board of Education is a majority of the members
actually occupying a position on the Board and capable of
exercising authority.

- Very truly yours,

ATTORNEY GENERAL




